Doar în Ungaria să nu stai: se fură mâncarea din magazine, dacă ai noroc să o găsești

de: Alexandru Puiu
29 12. 2022

Consecințele experimentului social făcut de Viktor Orban în Ungaria care a dus la moartea democrației și sancțiuni aspre din partea Uniunii Europene au început deja de ceva timp să se resimtă în rândul oamenilor de rând. Sărăcia extremă a dus la raționalizarea directă sau indirectă a alimentelor și la furturi pentru cele mai banale lucruri.

La începutul lunii decembrie, în Ungaria, locuitorii au simțit o creștere medie a prețurilor de 77% conform Publicus. În noiembrie, era vorba de o scumpire medie de 49% de la un an la altul, conform analizei realizate de Eurostat. S-a ajuns în situația în care, într-o gospodărie obișnuită, aproximativ 39% din venituri merg pe alimente. Dincolo de sumele pe care mulți unguri nu și le mai permit, aproximativ 56% dintre ei nu pot cumpăra produse alimentare pentru simplul fapt că nu le găsesc. Plafonarea prețului la alimente, în mod previzibil, a dus la probleme de aprovizionare și, implicit, la o raționalizare.

Cât de săraci au ajuns ungurii

Numărul furturilor din magazine a crescut cu aproximativ 22% în Ungaria, conform polițiștilor. În contextul inflației galopante și a exploziei prețurilor la alimente, viața nu a fost niciodată mai scumpă în țara lui Orban. Partea îngrijorătoare este însă că hoții nici măcar nu mai fură bătură scumpă sau țigări, ci salam sau legume, conform Euronews.

Nu mai contează nici faptul că sunt instalate camere de supraveghere în toate supermarketurile din Ungaria, numărul hoților este în creștere accelerată. În primele zece luni ale anului, astfel de furturi au atins pragul de 8000, cu o medie de 25 de furturi pe zi.

Până la criza fără precedent cu care se confruntă Ungaria pe perioada mandatului lui Viktor Orban, oamenii furau electrocasnice și băuturi scumpe. La momentul de față, au ajuns să fure fructe, legume, brânzeturi și salamuri. Inflația fabuloasă reprezintă însă doar o parte din problemă, mai dureroase sunt scumpirile de la raft, peste inflație. Prețul cărnii a crescut cu 40%, cel al produselor lactate a sărit cu 75%. Disperarea a ajuns până la nivelul în care hoții amenință agenții de pază în loc să le fie frică de ei și îi sperie pe alți cumpărători.

„Devine tot mai frecvent ca autorul să scoată un cuțit și să înceapă să se bată cu personalul de securitate”, spune Attila Fodor, purtătorul de cuvânt al unui lanț de supermarketuri din Ungaria.